Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rjedlinski
|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 21:33 Temat postu: Accord I - 1979r. |
|
|
Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Hondziulki Accord '79. Niestety dłuższy czas stała w moim rodzinnym mieście i nie miałem jak jej przetransportować do Rzeszowa. Dziś się udało A skoro się udało będę się powoli zabierał za renowację. Czeka mnie baaaardzo dużo pracy, ale wiem że warto. Poprzedni właściciel bardzo ją zaniedbał nic z nią nie robiąc. Stała i gniła. Silnik chodzi bez zarzutu, zawieszenie strasznie pływa a blacharka do niczego.
Widziałem na forum że jest kilka cennych porad, wiec przeczytam wszystko, jednak jeśli macie uwagi widząc poniższe zdjęcia to z przyjemnością się z nimi zapoznam
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 21:33 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HP`79
|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 17:59 Temat postu: |
|
|
Witaj!
Będzie łatwiej coś doradzić jeśli opiszesz:
- jakie masz doświadczenie w renowacji samochodów (prace blacharskie i mechaniczne),
- jakie masz warunki lokalowe (warsztat, garaż itp.),
- jakie masz narzędzia (migomat, kompresor , piaskarka, elektronarzędzia, klucze itp.),
- co będziesz chciał wykonać sam, a co będziesz zlecał komuś innemu,
- ile czasu możesz poświęcić na tą zabawę?
- jakiego efektu końcowego oczekujesz?
- ile chcesz w to włożyć pieniędzy?
- chcesz na tym zarobić?
- rodzina Cię nie wyrzuci z domu?
I dlaczego akurat accord pierwszej generacji? _________________ Prelude 1979 r.
Alf powiedział: Jeśli nie mogę czegoś naprawić to znaczy, że to nie jest zepsute:-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
soltys
|
Wysłany: Sob Kwi 09, 2011 08:20 Temat postu: |
|
|
Ojjjj będzie troche pracy...powodzenia Wariaci i pasjonaci nie liczą czasu i pieniędzy a ich żony,matki i kochanki niegdy tego nie zrozumieją ale jeździć chcą  _________________ HANKA ACCORD SJ 1980 R
HONDA ACCORD AERODECK 2.0 i ES 1997 R
Iż-49 1956 r |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olek
|
Wysłany: Sob Kwi 09, 2011 12:14 Temat postu: |
|
|
Dołączam się do gratulacji i witamy Cię serdecznie. Kurna, pracy jest od cholery przyznam... jeśli sam nie będziesz robić blacharki, to potrzebujesz najpierw blacharza - magika, bo większość części blacharskich do Ig. jest niedostępnych albo baaardzo trudno dostępne, tudzież bardzo drogo z uwagi na przesyłki.
Np. ratowanie błotników chociażby przednich to okropna rzeźba, a widzę że w dolnych partiach trzymają się głównie na lakierze. Współczuję, najlepiej by było założyć nowe, ale...patrz wyżej. Jednak bym szukał, zanim zlecisz drogą odbudowę. No właśnie - w ogólne na Twoim miejscu podszedłbym do tego na spokojnie i metodycznie - nie bierz się na wariata za robienie, tylko przemyśl plan remontu - myślę że blacharskiego ni ma co zaczynać dopóki nie uzbierasz wszystkich części blacharskich, które musisz wymienić - od zbierania i kupowania bym zaczął, bo po co rozbabrać kompletne auto, które bądź co bądź jak je gdzieś w zabezpieczonym miejscu postawisz, lepiej się już dalej ochroni przed dalszą korozją złożone, niż rozpoczęte.
Zdejmij całą tapicerkę (robiąc po drodze zdjęcia), zdejmij plastikowe nadkola, oszacuj jak wyglądają profile wewnątrz i czy nie trzymają się jeszcze tylko na farbie, podźgaj podłogę - zobacz gdzie są dziury, oblukaj bagażnik, miejsca za fartuchami dolnymi, sprawdź koniecznie stan przedniej belki poprzecznej, na której stoi przednia poduszka silnika - ona też od wewnątrz rdzewieje. Sprawdź też koniecznie obszar za deską rozdzielczą - gródź pomiędzy kabiną a komorą wycieraczek. Częściowo ją możesz obadać przez wlot powietrza i wyjęcie mechanizmu wycieraczek, ale znacznie lepiej dopiero zobaczysz po zdjęciu deski rozdzielczej. To kiepskie miejsce w Accordzie i zgadnij co? - Lubi rdzewieć Efekt jest taki, że do środka leje się woda powodując dalsze zniszczenia, a remont tego wymaga niestety wyjęcia szyby przedniej po czym rozwiercenia zgrzewów i zdjęcia pasa podszybia (tego poziomego za maską. Podziel sobie części na te do ratowania i te do koniecznej wymiany.
Oj kurde, ale szybkie ani tanie to nie będzie - wiesz chyba o tym ?  _________________ 1980 Accord SJ; 1981 Prelude SN; 1995 Volvo 850 2.3 T-5
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
soltys
|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 11:36 Temat postu: |
|
|
Może warto poszukać nowej skorupy w niezłym stanie. Bo wiesz, przy tej na prawdę będzie łatania i płacenia. Nie takie renowacje widziałem ale pamietajmy że basze poczciwe Hanie nie należą jeszcze do "Białych Kruków" i nie kosztuja po 150 tyś zł. _________________ HANKA ACCORD SJ 1980 R
HONDA ACCORD AERODECK 2.0 i ES 1997 R
Iż-49 1956 r |
|
Powrót do góry |
|
 |
tisen
|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 21:14 Temat postu: |
|
|
Gratulacje!
Czytaj rady chłopaków! Dobrze pisza. Nasz Hondka nie była w lepszym stanie... i remont jej finalnie się nie kalkulował Zanim zaczniesz dużo kasy i czasu poświęcać, sprawdź, policz, zastanów sie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
HP`79
|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 09:08 Temat postu: |
|
|
tisen, co zrobiliście z accordem?
Napisz w swoim wątku. _________________ Prelude 1979 r.
Alf powiedział: Jeśli nie mogę czegoś naprawić to znaczy, że to nie jest zepsute:-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirek
|
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 21:33 Temat postu: |
|
|
witam. Honda niestety zjedzona "trochę" a blacha w nich niestety cieniutka.
ja w mojej planuję blacharkę w wakacje robić (ze względu finansowych będę robił samemu). zawieszenie i hamulce mam już nowe natomiast tapicerka się szyje ( Żona szyje). Jak już będzie tapicerka to porobię i wkleję fotki.
Pozdrawiam _________________ honda accord II 1.6 hatchback 83r. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama