Forum Classic Honda Owners Club Strona Główna Classic Honda Owners Club
Forum fanów starych Hond

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z Aerodeckiem z 89r.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Classic Honda Owners Club Strona Główna -> Accord
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goodman

PostWysłany: Sob Mar 28, 2009 12:49    Temat postu: Problem z Aerodeckiem z 89r. Odpowiedz z cytatem

Witam, mam Accorda Aerodecka CA5, A20A3 z 89r i taki problem. Silnik chodzi jak "traktor" tak do 2,5- 3 tys obrotów, powyżej płynnie przyśpiesza. Tak samo się dzieje na benzynie i na gazie. Co to może powodować i jak to naprawić?
Jako że jestem początkującym kierowcą proszę o proste wytłumaczenie:)

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Sob Mar 28, 2009 12:49    Temat postu:

Powrót do góry
mury

PostWysłany: Sob Mar 28, 2009 17:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czy do tych 3 tys auto przerywa i jest słabsze, czy dzieje się tak zawsze jak zwalniasz i spadną obroty, czy tylko na początku?
Powrót do góry
goodman

PostWysłany: Nie Mar 29, 2009 11:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, do tych 3 tys przerywa i tylko na początku
Powrót do góry
mury

PostWysłany: Nie Mar 29, 2009 15:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sprawdź świece, przewody wysokkiego napięcia
Powrót do góry
Olek

PostWysłany: Wto Mar 31, 2009 21:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, ja też mam Aero z tym samym silnikiem, na wtrysku. Powodów może być sporo, więc jeśli piszesz że jesteś początkującym kierowcą, najrozsądniej będzie... po prostu wziąć auto do mechanika - polecam takich prywatnych, albo małe i stare zakłady, zamiast jakichś przymarketowych stacji napraw.

Musiałbyś dokładniej opisać objawy, może mój Haynes (podręcznik) coś będzie pomocny. Napisz czy tak się dzieje tylko na zimno, czy są problemy z odpalaniem na zimno i na ciepło, czy na wolnych obrotach pracuje też "jak traktor", ale czy są stabilne. Może złe ustawienie zapłonu, albo to co powiedzieli poprzednicy - raczej obstawiałbym coś z elektryką wysokiego napięcia: cewka, przewody, świece to pierwsze co trzeba sprawdzić, jeśli masz co do nich wątpliwości, to i tak musisz je wymienić żeby jakikolwiek mechanik chciał się brać za dalszą diagnostykę. (jeszcze kopułkę aparatu zapłonowego i palec rozdzielacza sprawdź)
goodman

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 21:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie na zimno tuż po odpaleniu działa bez zarzutu. Dopiero po kilku postojach na światłach zaczyna przerywac i ciężej chodzic. Tak jest tylko po ruszeniu i dojsciu do około 3 tys obrotów. Powyżej zaczyna od razu plynnie przyspieszac. Teraz z tego co sobie przypominam jak jade stałą predkoscia np na 3 czy 4 biegu to tez tak pyrka. No ale najgorzej jest jak ruszam spod świateł, patrzą się wszyscy na ulicy jakbym miał Forda Mustanga z lat 70-tych.
Powrót do góry
Olek

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 23:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
patrzą się wszyscy na ulicy jakbym miał Forda Mustanga z lat 70-tych
- to chyba z szacunkiem i zazdrością? Chociaż wolałbym Stanga z lat 60-tych...

Tak czy inaczej, najłatwiej będzie jak Twoje auto samo Ci powie co mu dolega - zczytaj kod błędu (błyskająca lampka w komputerze pod fotelem kierowcy) - odczytujesz po włączeniu zapłonu, bez uruchamiania silnika. Kody błędów mam jakby co.
goodman

PostWysłany: Czw Kwi 09, 2009 21:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To chyba przewody, widze iskre świeca-silnik. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak odpowietrza sie chlodnice w aerodecku? A z tym komputerem pod fotelem kierowcy to mnie zaskoczyles. Sprawdze to dzisiaj
Powrót do góry
goodman

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2009 13:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dobra zmienilem swiece, kable i termostat i działa znakomicie, niebo a ziemia. Mam pytanie, gdzie w Aerodecku jest pompa wody. Ma ktoś może dokumentację techniczną Aerodecka CA5 A20A3 ?
Powrót do góry
HP`79

PostWysłany: Sob Kwi 11, 2009 10:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ksiązkę serwisową możesz ściągnąć sobie na przykład stąd:
http://www.maxrev.de/accord-86-89-honda-accord-usdm-service-shop-manual-t2123.htm

lub stąd:
http://hondatech.info/downloads/Auto/Manuals/Accord/
Olek

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2009 00:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.pauldesign.ru/honda/shopmanual/

Lub stąd Very Happy O linkach które podał HP_79 nawet nie wiedziałem - dzięki!!!
HP`79

PostWysłany: Sro Kwi 22, 2009 19:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też nie wiedziałem, znalazłem je szukając tego, który Ty podałeśSmile
goodman

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2009 17:24    Temat postu: problem z odpalaniem Odpowiedz z cytatem

Znalazlem problem, okazalo sie ze to mala rurka gumowa sparciała i i miala dziure i stamtad byl ten wyciek. Ale bardzo ciezko bylo sie do niej dostac i ja wyjac kombinerkami bo byla z tylu silnika. Ale wymienilem i smiga!Smile Nie wiem czy wspominalem ale mialem wyciek z ukladu chlodzacego i mechanik mi powiedzial ze to uszczelka pod glowica i ze lepiej zebym sprzedal auto bo to bedzie mnie slono kosztowac:)

Mam jeszcze jeden mały problem. Otóż ciężko mi zapala. Dziwne bo w zimie czasem za pierwszym razem a od niedawna coraz gorzej. Zapala za trzecim razem ale dopiero po 10 - 15 sekundach. I to raczej nie wina rozrusznika. Od razu mowie ze swiece sa nowe(zreszta stare tez mialy dobry kolor) i kable wysokiego napiecia.

Ostatnio zmieniony przez goodman dnia Czw Kwi 23, 2009 17:40, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Olek

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2009 17:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najprostsze i najtansze co na poczatek mozesz zrobic to sprawdzic czy nie masz wody w paliwie, czesto sie tworzy po zimie zwlaszcza jesli sie duzo jezdzi i stawia go z... raczej pustym niz pelnym bakiem (regularna dolegliwosc studentow i jezdzacych na gazie Wink i nie bardzo wtedy chce zapalic chociaz jak zapali to juz jest OK. Nalej setke czy nawet 200ml denaturatu i 10l benzyny (najpierw denaturat), pomoze na pewno o ile to ten problem, a jak nie to i tak nie zaszkodzi. Zajrzalbym tez do filtra powietrza zanim zaczniesz podejrzewac inne rzeczy.
goodman

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2009 17:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Filtr powietrza czyscilem. Mam instalacje gazową ale odpalam zawsze na benzynie ktorej faktycznie mam zawsze minimum:)
Powrót do góry
jacek

PostWysłany: Czw Gru 10, 2009 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam kolęgę goodman znamy się z innego forum chciałem od ciebie kupić auto na dawcę ale widzę że ogarniasz temat
żabacia

PostWysłany: Pią Paź 06, 2023 10:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie, jak macie problem z autem zawsze możecie skorzystać z pomocy mobilnego serwisu https://holowaniekrakow.pl/mobilny-mechanik-krakow/ . Zatem nie musicie nawet nigdzie jechać, lecz oni przyjadą do was i zdiagnozują problem, a potem podejmową się naprawy.
Powrót do góry
ulak77

PostWysłany: Czw Lis 23, 2023 18:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mechanik jest bardzo przydatny, szczególnie w sytuacji kiedy psuje nam się pojazd mechaniczny typu samochód. Pierwsze co sprawdzamy czy nasze auto jest ubezpieczone w salonie i salon może ponieść szkody pieniężne.
Reklama

Wysłany: Czw Lis 23, 2023 18:56    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Classic Honda Owners Club Strona Główna -> Accord Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: