|
Classic Honda Owners Club Forum fanów starych Hond
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
HP`79
|
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 08:37 Temat postu: Kłopot z dowodem rejestracyjnym |
|
|
Mam problem - skończyło mi się miejsce w dowodzie rejestracyjnym na kolejne pieczątki. Trzeba wystąpić o nowy.
Diagnosta stwierdził, że muszę podać następujące dane (których w aktualnym dokumencie nie mam:
1) Dopuszczalna masa całkowita
2) Dopuszczalna ładowność
3) Największy dopuszczalny nacisk osi
4) Dopuszczalna masa całkowita przyczepy (nie wiem czy to konieczne bo nie mam haka).
Diagnosta nie znalazł tych danych w swoich katalogach (wogóle nie znalazł samochodu:-)
Ja niestety też nie znalazłem potrzebnych informacji - ani w książce serwisowej, ani w prospektach (w internecie).
Znalazłem tylko to:
- masa całkowita 920 kg,
- rozkład mas na osie (dla wersji z silnikiem EK 63%),
- dopuszczalna masa całkowita 1440 kg (dla Quinteta).
Kiedyś trafiłem na prospekt, w którym chyba było więcej danych ale nie mogę go znaleźć
Jeśli możecie to napiszcie co macie wpisane w tych rubrykach.
Mogą to być dane accorda bo chyba będą bardzo podobne.
Marcin
P.S. 1. Do preludowców: jak macie wpisany symbol nadwozia SN czy SN-F ? (F - dla manualnych skrzyń biegów)
Ja mam SN i diagnosta ma wątpliwości. Poprzednich sześciu jakoś nie miało.
P.S. 2 Datę pierwszej rejestracji mam taką 1000.08.10 _________________ Prelude 1979 r.
Alf powiedział: Jeśli nie mogę czegoś naprawić to znaczy, że to nie jest zepsute:-) |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 08:37 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
wiecho
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 11:37 Temat postu: |
|
|
W swoim "starym" dowodzie rej. masz te dane o których mówisz jak: np.dop. masa całkowita, dop. nacisk osi, jak nie masz haka to nie potrzeba przecież mieć danych co do dop. masy całkowitej przyczepy. Ten diagnosta to jakiś palant. Gdy nie masz miejsca w dowodzie rej. na kolejną pieczątkę to po prostu diagnosta powinien Ci wydać "Zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu" - łaski nie robi przecież kasę płacisz. W zaświadczeniu tym nie ma tych danych o których mówisz, że diagnosta wymaga. Przecież nie rejestrujesz na nowo samochodu, bo jest zarejestrowany jak rozumiem - te dane w urzędzie miasta muszą być. Podawane były przy pierwszej rejestracji. Mając to zaświadczenie w Urzędzie Miasta wypełniasz wniosek o wymianę dowodu rejestracyjnego /w którym też nie ma tych danych o których piszesz/. Ja w sumie juz przez dwa lata zbieram się też na wymianę dowodu rej., na razie to mam tylko to zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu - bez wpisu w dowodzie rej. |
|
Powrót do góry |
|
|
HP`79
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 14:38 Temat postu: |
|
|
No właśnie w "starym" dowodzie nie mam tych danych. Są puste pola.
Rozumiem, że diagnosta nie potrzebuje tych danych żeby wystawić mi zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu. Ok, spróbuję go namówić.
Można z zaświadczeniem jeździć tak długo? Diagnosta przebąkiwał coś o 2 czy 3 dniach.
Uzupełnienie: zaświadczenie o przeprowadzeniu badania technicznego jest ważne dwa tygodnie - taką informację uzyskałem w Wydziale Komunikacji. Swoją drogą to jakaś biurokratyczna bzdura: badanie przeprowadza uprawniony diagnosta, zakres badania zgodny z rozporządzeniem, cena ta sama, pieczątka ta sama, a zaświadczenie ważne tylko dwa tygodnie. To od rodzaju papieru, na którym jest ta pieczątka ma zależeć termin ważności badania? Paranoja. _________________ Prelude 1979 r.
Alf powiedział: Jeśli nie mogę czegoś naprawić to znaczy, że to nie jest zepsute:-) |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|