Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
DanielF
|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 14:07 Temat postu: Witam |
|
|
Jako ze od maja stałem się posiadaczem Accorda gen 2, i znalazłem to forum przy okazji szukania informacji, to postanowiłem się przywitać.
Samochód to dokładnie Accord 1,6 '84 sedan, automat, z LPG i sprawuje się znakomicie.
Wstyd się przyznać (zwłaszcza na tym forum), ale kupiliśmy ją tylko dlatego, że była tania, i w automacie (wymóg żony), żeby mieć czym jeździć dopóki nie naprawimy innego naszego samochodu.
Ale od zakupu zrobiłem już ponad 10kkm, praktycznie nie dzieje się nic złego i teraz to raczej sprzedamy ten drugi samochód
Z poważniejszych rzeczy musiałem tylko wymienić chłodnicę, bo trzymała się 'na kamieniu i farbie' i po paru wstrząsach zaczęła cieknąć.
A teraz wróciliśmy właśnie z urlopu 'hondzią' - ok. 5kkm w 3 tygodnie. Trasa z grubsza: Olsztyn - Lublin - Zamość - Lwów - Chmielnicki - Chocim - Kiszyniów (Mołdawia) - Tiraspol (Rep. Nadniestrzańska) - Odessa (znowu UA) - Galati (Rumunia) - Braila - Konstanca - Bałczik (Bułgaria) - Warna - Bukareszt (czyli z powrotem RO) - Braszów - Szybin (ale trasą Transfogarską - ponad 2 tys mnpm) - Kluż-Napoka - Kraków - Olsztyn.
W trasie padł termostat, ale jeszcze w Polsce, bez problemu znaleźliśmy zamiennik i wymieniliśmy sami, po za tym w Karpatach była drobna panika, bo skończył się gaz, a na benzynie nie chciała jechać, ale okazało się, że po prostu układ paliwowy się zapowietrzył, bo dawno nie był używany
To na razie tyle. Następne będą już posty z pytaniami o części/naprawy  _________________ Pozdrawiam, Daniel [Honda Accord 1.6 EX '84, sedan, skrzynia hondamatic, LPG; 2x Lexus RX 300]
Ostatnio zmieniony przez DanielF dnia Sro Gru 27, 2017 21:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 14:07 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HP`79
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 06:33 Temat postu: |
|
|
Witaj.
Gratuluję pojazdu.
Sprzedasz lexusa, żeby jeździć accordem? ))
Pytaj, spóbujemy pomóc.
Masz silnik EZ 1600 88 KM? _________________ Prelude 1979 r.
Alf powiedział: Jeśli nie mogę czegoś naprawić to znaczy, że to nie jest zepsute:-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
DanielF
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 06:38 Temat postu: |
|
|
Hmmm, pewnie tak, na pewno 1600. A po czym poznać czy to EZ 1600 88 KM?
A co do lexa - możliwe w hondzi w porównaniu z lexem brakuje mi tylko tempomatu, klimy i podpórki pod łokieć, po za tym komfort niewiele mniejszy
No i czasem prześwitu. _________________ Pozdrawiam, Daniel [Honda Accord 1.6 EX '84, sedan, skrzynia hondamatic, LPG; 2x Lexus RX 300] |
|
Powrót do góry |
|
 |
HP`79
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 21:16 Temat postu: |
|
|
Silnik można poznać po literkach na początku numeru wybitego na bloku.
Jakbyś pokazał zdjęcie to byłoby od razu wiadomo. Może być zdjęcie nadwozia (niekoniecznie Twojego accorda). _________________ Prelude 1979 r.
Alf powiedział: Jeśli nie mogę czegoś naprawić to znaczy, że to nie jest zepsute:-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
DanielF
|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2011 10:41 Temat postu: |
|
|
Proszę bardzo, jeszcze z tablicami poprzedniego właściciela:
,
,
.
Oczywiście światła nieoryginalne - od 125p. Zdjęcia silnika niestety nie mam, ale może zrobię i wstawię. _________________ Pozdrawiam, Daniel [Honda Accord 1.6 EX '84, sedan, skrzynia hondamatic, LPG; 2x Lexus RX 300] |
|
Powrót do góry |
|
 |
HP`79
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 10:32 Temat postu: |
|
|
Twój accord wyglada mi na 1,5 gen, czyli buda po liftingu, silnik z 1 gen (EL 1.6 80 KM). Zrób zdjęcie silnika. _________________ Prelude 1979 r.
|
Powrót do góry |
|
 |
Olek
|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2011 08:48 Temat postu: |
|
|
Silnik EL w II gen różnil się tylko od jedynki układem zasilania - budową gaźnika i praoma podciśnieniami, a także minimalnie - co ważniejsze - kompresją. Dalo mu to całkiem odczuwalne (jeździłem kiedyś zdrowym egzemplarzem II, parę ( KM więcej. Silnik 12-zaworowy pod koniec tej generacji to inna bajka.
Światła po prostu ktoś wstawił, ale nie przejmuj się że są od fiata - w jedynce od fiata idealnie pasują. Lepiej oczywiście powrócić do oryginalnych. Ładna ta Hondka - ale na zimę ją odstaw. Serio! Nie próbuj japońskich blach na polskiej soli, zbyt wielu już próbowało (hohohoo jak patetycznie zabrzmiało ) _________________ 1980 Accord SJ; 1981 Prelude SN; 1995 Volvo 850 2.3 T-5
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KasjuszMag
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2023 10:55 Temat postu: |
|
|
Zbiorniki LPG podziemne to skuteczne rozwiązanie dla przechowywania gazu propan-butan w sposób bezpieczny i ekonomiczny. Ich instalacja pod ziemią pozwala zaoszczędzić miejsce na powierzchni, jednocześnie zapewniając niezawodne i trwałe przechowywanie. Zbiorniki LPG podziemne są również chronione przed czynnikami atmosferycznymi, co przekłada się na dłuższą żywotność i mniejsze ryzyko uszkodzeń. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nia
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2023 15:05 Temat postu: |
|
|
Czym się charakteryzują? _________________ Smoking Ślubny |
|
Powrót do góry |